KİMYASAL ANKRAJ

Kimyasal ankraj betonarme elemanları ile yeni yapısal elemanları ile birlikte çalışabilecek bir iş çalışması için uygulanabilecek, basit bir çözüm yöntemi dir aslında kolon, kriş, perde, beton, bina temelinin güçlendirilmesi işlemleri gibi işlerde kullanılır. Ayrıca sanayi ve endüstri tesislerinin;

  • Çelik konstrüksiyon bölümlerinde,
  • Demir Filizi ekiminde
  • Uzay Tipi Çatılarda ve Dış Cephe Kaplamalarında,
  • İskele sisteminin duvara sabitlenmesinde,
  • İşaret, Levha veya Korkuluk bölümlerinin sabitlenmesinde,
  • Aydınlatma Elemanlarının montajında,
  • Reklam pano montajlarında, Koltuk ankrajlarında,
  • Metro-Tramvay-Tren rayları gibi sahalardaki, İhtiyaç duyulan Dübelleme uygulamasında kullanılmaktadır.


Kimyasal Ankraj asla paslanma yapmayan, gevşeme yapmayan, genişleme yapmayan bir özelliğe sahiptir. Ekonomik ve tasarruflu olması kısa zamanda çabuk çözüme ulaşılması gereken işlerde kullanılan sağlam ve etkili bir uygulamadır. En çok tercih edilen sistemdir.

 

Kimyasal ankraj yapılırken betonun dayanma süresi ve döküm sırasında canlandırmayı sağlamak için silindirler belirlenir. Kimyasal veya reçine ankrajları, reçine esaslı bir yapıştırıcı sistemi kullanılarak genellikle duvar ve beton gibi bir alt tabakaya bağlanan çelik saplamalar, cıvatalar ve ankrajlarla ilgili bilinen terimlerdir. Yüksek yük uygulamaları için ideal olarak, tüm durumlarda, sonuçta ortaya çıkan bağ, temel malzemenin kendisinden daha güçlü ve sistem kimyasal yapışmaya dayanırken, genleşme tipi ankrajlarda olduğu gibi taban malzemeye yük gerilimi verilmez ve bu nedenle kenar sabitleme, azaltılmış merkez ve grup sabitleme ve betonda kullanım için idealdir.

Bilinmeyen kalite veya düşük basınç mukavemeti Piyasada birçok farklı varyasyon ve dağıtım sistemi olmasına rağmen, tüm sistemler baz reçinesi ile aynı temel prensibi kullanarak çalışırlar, kimyasal kürleme sürecine başlamak için ikinci bir bileşenin karıştırılması ile giriş yapılması gerekir.

Kimyasal ankraj yapılırken beton dayanımı döküm sırasında alınan ve bloklar ile aynı şartlarda canlanmayı sağlayan 150x300 mm silindir numuneler belirlenir. Ankraj bulonları mühendislerimizin tavsiyelerine uygun olarak monte edilir. Kimyasal ankrajlarda, ankraj çapından 4 mm daha geniş açılan delikler hava kompresörüyle temizlendikten sonra epoksi yapıştırıcı delikler içerisine boşaltılır ve selülozik tinerle temizlenmiş olan ankraj çelikleri döndürülerek deliklere yerleştirilir. Harçlı ankrajlarda hazırlanan harç 50 mm çapında açılan ve temizlenen deliklere boşaltılır ve ankraj çelikleri deliklere dikkatlice yerleştirilir. Genişleyen tip mekanik ankrajlarda ise 16 mm çapında delikler açılarak ankrajlar bu deliklere çekiç ile çakılır ve çift bilezikli tip için 110 Nm ve tek bilezikli tip için 100 Nm değerinde burulma momenti uygulanarak ankraj bileziklerinin delik içerisinde genişlemesi sağlanır.